Ennen omaa rakennusurakkaa ei tullut kiinnitettyä huomiota valokatkaisinten tahi pistorasioiden ulkonäköön. Sen sijaan jos niitä oli liikaa/ liian vähän, sen huomasi kyllä. Sähkösuunnitelmaa tehdessä mielessä oli siis parikin juttua jotka täytyi ottaa huomioon. Ensinnäkin se, että keittiössä olisi tarpeeksi pistorasioita. Edellisissä asunnoissa niitä on aina ollut liian vähän, eikä mikään ole niin ärsyttävää kun ottaa esim. kahvinkeitin irti että saa vatkaimen kiinni rasiaan. Niinpä laitoimme U-mallisen keittiömme molempiin sivuihin kaksi rasiaa vierekkäin. Enää ei ärsytä.

 

Katkaisimet ja pistorasiat ovat Schneiderin Exxact- sarjaa. Kehyksiä olisi ollut vaikka mitä värejä mutta koska meillä on värikkäät seinät, päädyin valkoisiin. Exxact- sarja on hinta-laatusuhteeltaan loistava, ja käytössä osoittautunut oikeaksi valinnaksi. Katkaisimissa painike on jämäkkä, mutta ei liian. Lähinnä tarkoitan tällä sitä että jotkin katkaisimet ovat niin löysiä (?) että pomppaavat takaisin kun painat katkaisinta hieman hutiloiden. Ääk, kauheen vaikea selittää mutta etteköhän te hokassut mitä tarkoitan 😉 Exxact-sarjassa minua kiehtoi myös ulkonäkö. No, sen nyt arvasi jo siitä että neliö ja neliöteema. Meillä se neliö toistuu siis myös painikkeissa ja pistorasioissa. Sarjan kaikki osat ovat samankokoisia, mikä mahdollistaa symmetrisen ulkomuodon isoimmille yhdistelmille, kun sama kehys passaa kaikille. Esimerkkinä alla oleva kuva makuuhuoneestamme, symmetrisyys viehättää tälläisen neliöfriikin silmää kovasti. 😀

Meidän makuuhuoneessa ja teinin huoneessa on tuollainen isompi kokonaisuus viihdekeskusta varten niin lattian tasalla kuin ylempänä. Näin telkkarin voi laittaa joko tasolle tai suoraan seinään ilman, että johdot jäävät häiritsemään. Makuuhuoneeseemme piti alunperin tulla tv seinälle mutta se on jotenkin jäänyt, eikä tuollainen samanlainen kokonaisuus ylempänä häiritse silmää ollenkaan vaikka käyttämättä jäikin. Parempi että on varaus jos sen telkun joskus seinään kiinni haluaa laittaa. Tärkeää oli myös että molempien puolella sänkyä on oma pistorasia puhelimen latausta varten. Toinen arjessa hyväksi koettu juttu on, että seinässä kiinni olevat yövalaisimet saa sammutettua sängyn vieressä olevasta katkaisimesta ja oven vierestä. Kaikkien ikkunoiden vieressä ylhäällä on pistorasiat jouluvaloja varten, ei sitten johdot roiku seinänviertä lattialle. Pieniä asioita joilla on arjessa iso vaikutus, joten kannattaa pohtia tarkkaan nämä jutut sähkösuunnitelmaa tehdessä.

Rasian saa näppärästi piiloon verholla joten ei häiritse vaikka ei olisikaan käyttöä.

 

Kodinhoitohuoneessa rasiat sulautuu kivasti pöllötapettiin.

 

 

 

Tällaiset yksityiskohdat miellyttää allekirjoittanutta, neliöteema jatkuu myös pienissä jutuissa.

Painikkeet ja pistorasiat otimme tästä omasta kylästä entisestä Sähkö-Tolevasta, nykyään toimii yrityskaupan myötä nimellä Bravida. Kyseisestä putiikista on tullut haettua myös monet valaisimet tähän huusholliin. Nuo valaisimet kun on se mun heikko kohta, niin eipä sieltä vaan osaa lähteä tyhjin käsin kun valikoimaa ja uusia rakkaudenkohteita riittää. Siihen kun lisätään mahtava asiakaspalvelu niin eihän tuolta osaa pysyä poissa. 😀 Myös keittiön ledit ovat Bravidalta, heillä on esittelytila jossa pystyy vertailemaan ledien eri valosävyjä. Helpotti paljon valinnanteossa, numerot kun ei sanonut oikein mitään. Otin neljän ledin sarjan, kolme meni keittiön tason päälle ja yksi käytävän päähän, jossa kohdensin sen valaisemaan äidin tekemiä tauluja.

Keittiön tason päällä olevista ledeistä reunimmaiset on suunnattu valaisemaan efektiseinää ja keskimmäinen valaisee suoraan alas.

 

 

Muita Bravidalta ostamiani valaisimia ovat:

Aulan kolme led-valaisinta
Vierashuoneen höyhen- valaisin

 

WC:n kristallivalaisin

 

Valaisin herättää seinän tapetin eloon sateenkaaren sävyin. <3

 

Kylpyhuoneen katseenkiinnittäjä

 

Valo luo kauniin kuvion kattoon.

Lopuksi vielä pieni tiivistelmä mitä kannattaa ottaa huomioon sähkösuunnitelmaa ja valaistusta miettiessä:

– Pistorasioita on hankala lisätä jälkikäteen joten kannattaa laittaa asennusvaiheessa mieluummin            liikaa kuin liian vähän.

– Jos huoneisiin tulossa tv:t seinälle niin pistorasiat myös ylös.

– Jouluvalovaraus on hyvä olla vaikka ei itse jouluvaloja käyttäisikään.

– Keittiössä pistorasioita ei vaan voi olla liikaa, hurjastele täällä määrällä.

– Pohdi sijoittelu tarkkaan, esim. sängyn päädyn molemmin puolin on hyvä olla rasiat.

– Valitse painikkeet jotka tuntuvat jämäköiltä, myös painikkeet voivat mennä rikki joten ihan halvinta   ei kannata ottaa.

– Käy alan liikkeessä tutkimassa painikevaihtoehtoja, saa paremman kuvan laadusta ja muusta kuin       vain netin kautta katsellessa.

– Myös ledejä ostaessa suosittelen tutustumaan valosävyihin ihan livenä. Monilla sähköalan liikkeillä   on mallit eri valosävyistä.

– Valikoimaa löytyy nykyään joka kukkarolle. Panostajalle värejä ja kuoseja on joka lähtöön ja             pihtaajan kannattaa tehdä taustatyötä ja haastatella alan tekijöitä esim. sähkäreitä, jotta saa parhaan     hinta-laatusuhteen.

– Valaisinta valitessa kiinnitä huomiota valon sävyyn ja mahdolliseen valokuvioon (kts. kuva yllä ).       Mieti mihin tilaan valaisin tulee ja minkälaista tunnelmaa tilaan haetaan. Esim. vierashuoneen             höyhen- valaisimen valitsin, koska sen antama valo on lämmin ja rauhallinen, kuten myös                   ulkomuoto. Sopii siis mainiosti vierashuoneeseen jossa lähinnä nukutaan.

Tämmöisiä pohdintoja tällä kertaa, tuleeko muille mieleen jotakin vinkkejä/ kokemuksia jaettavaksi?  🙂

Yhteistyössä Bravida